Deysselbuurt.nl

Nieuws & media

#Deysselstories

In de Lodewijk van Deysselbuurt halen we verhalen op van bewoners en maatschappelijke partners. Wat vinden zij van de vernieuwingsplannen, wat vinden zij van de woningen? Wat kan anders, wat kan beter, welke zorgen leven er? Bekijk hieronder alle afleveringen. 

‘We stellen vragen en we luisteren, zonder oordeel’

Doorpakkers Ilhame Grinate, Hanan Jabri en Fouzia Ghoudan zijn de oprichters van Buurtmoeders MoedersKracht in de Van Deysselbuurt. Zij hebben aandacht voor jongeren, en zijn voor veel vrouwen een vertrouwenspersoon. Ze kijken en luisteren wat in de buurt gebeurt. Voor hun werk rond de avondklokrellen ontvingen zij de Amsterdamse Heldenspeld. Lees meer op de website van gemeente Amsterdam

Begin maart starten we met renovatie A blokken

Hoog niveau renovatie ‘A blokken’ 120 woningen aan de Du Perronstraat en Jacob van Maerlantstraat

Begin maart start Rochdale met de renovatie van 120 woningen in de Lodewijk van Deysselbuurt. Het betreft een ingrijpende aanpak en daarom verhuizen de bewoners tijdelijk naar een wisselwoning. Alle bewoners kunnen na de renovatie terugkeren naar een volledig gerenoveerde woning. De renovatie is per blok van 20 woningen. We starten in maart 2021 met het eerste blok en verwachten eind 2022 klaar te zijn met alle woningen.

Benieuwd hoe uw woning eruit gaat zien?

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we u niet allemaal tegelijk uitnodigen om de modelwoning te bekijken. Daarom maakten we onderstaand filmpje, u krijgt hierin een rondleiding door de modelwoning. Een aantal weken voor de start van de renovatie van uw woning nodigen we u uit op de modelwoning om uw huurderskeuzes te bespreken. U mag dan met één persoon per huishouden in de modelwoning langskomen.

Heeft u vragen over de modelwoning. Stuur dan een mail naar bewonersbegeleider Romana Vujica

Cascoland

Cascoland is een netwerk van onder anderen kunstenaars, architecten, ontwerpers en studenten. Zij werken samen met buurtbewoners aan initiatieven die buurt versterken. In de Van Deysselbuurt is Cascoland tot nu toe de Social Garden, de Eendagszaak, de Werkplaats en de Fruittuin Van Moerkerken gestart.

Social Garden

De Social Garden is een buurtmoestuin. Een aantal jaren is er niet zoveel aandacht uitgegaan naar de Sociale Garden. Maar sinds begin 2019 is er weer veel energie in gestoken. Er zijn nieuwe tuinbedden aangelegd en er zijn verschillende zithoeken gemaakt.

13 families tuinieren er nu in een prachtige tuin. In de glazen kas worden pepers gekweekt. Een heerlijke plek om te vertoeven.

Locatie: de achtertuin van de Van Deysselstraat 61.

Van frituurvet tot kaarsen en zeep

Wist u dat Cascoland zeep en kaarsen uit gebruikt frituurvet van de buurt maakt?

Om dit onder de aandacht te brengen bakt Cascoland wekelijks op Piet Paaltjenspad 9 frietjes. Het doel is om bewoners bewust te maken van de waarde van gebruikt frituurvet en hen te stimuleren om dit op een centraal punt in te gaan zamelen.

Wil je meer weten? Ga naar deze website voor een video met meer uitleg over het Vetlab: https://vimeo.com/423227193

Pop-up theater Van Deyssel

Pop-up Theater Van Deyssel

In oktober 2019 opende het Pop-up Theater Van Deyssel een minitheater in een voormalig winkelpand in de Lodewijk van Deysselstraat. Dit minitheater is een ontmoetingsplaats waar bijzondere dingen gebeuren.

Met en vanuit de buurt
Pop-up Theater Van Deyssel biedt sinds het najaar van 2019 een podium aan buurtbewoners met ideeën rondom podiumkunsten. Er zijn workshops. En er worden kleinere versies gespeeld van voorstellingen die in Frascati of een ander theater al te zien waren.

Het pop-up theater blijft in de Van Deysselbuurt zolang de vernieuwing van de buurt duurt.

Hoe verandert de buurt?
Samen met buurtbewoners onderzoekt Pop-up Theater Van Deyssel deze bijzondere buurt in verandering. Dat gebeurt met een onderzoek op manieren die bij een theater passen: via bijvoorbeeld exposities, voorstellingen en radioprogramma’s die op internet zijn terug te luisteren.

Radio van Deyssel
Radio van Deyssel begon als de enige radio-uitzending waarbij u live aanwezig moet zijn. Vier keer per jaar maken theatermaker Hanna Timmers en social designer Luca van Slagmaat een voorstelling voor en met bewoners. Twee professionele acteurs spelen de radiomakers. Samen met niet-professionele acteurs geven zij de buurt een gezicht.

In de eerste maanden van de corona-maatregelen zijn Hanna en Luca op ‘1,5 meterbezoek’ gegaan in de Van Deysselbuurt. De mooiste, interessantste en meest bijzondere verhalen uit de Lodewijk van Deysselbuurt kunt u via Facebook beluisteren: www.facebook.com/theatervandeyssel

De (on)vertelde stad
Pop-up Theater van Deyssel is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen woningcorporatie Rochdale en theater Frascati, in het kader van De (on)vertelde stad. De (on)vertelde stad is een programmalijn van Frascati: theatermakers richten zich op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad.

Contact 

Momenteel wordt er gewerkt aan een coronaproof programma. De meest actuele gegevens zijn te vinden op Facebook: www.facebook.com/theatervandeyssel.

Voor informatie en ideeën kunt u altijd contact opnemen met Mara-Joy Elfring.
E-mail: mara-joy@frascatitheater.nl