Wat is stadsvernieuwingsurgentie?
Omdat uw woning gesloopt/gerenoveerd wordt komt u in aanmerking voor een sv urgentie. Rochdale vraagt hiervoor een peildatum aan bij de gemeente Zodra de gemeente de peildatum afgeeft bent u vanaf dat moment stadsvernieuwingsurgent en heeft u voorrang op andere woningzoekende in Amsterdam.
Wat is een peildatum?
De peildatum is de datum waarop u stadsvernieuwingsurgent bent.
Wanneer vraagt Rochdale de peildatum aan en krijg ik mijn sv urgentie?
Het aanvragen van de peildatum doen we in fases en dus niet voor de gehele buurt. We volgen hiervoor de planning van de werkzaamheden. Ongeveer anderhalf jaar voor de start van de werkzaamheden krijgt u een stadsvernieuwingsurgentie.
Is het mogelijk om al voor de peildatum (dus voor dat ik stadsvernieuwingsurgent ben) te verhuizen?
Ja, dat kan. Maar u hebt dan geen SV-urgentie en in de meeste gevallen krijgt u dan ook geen verhuiskostenvergoeding.
Ik heb inwonende kinderen, krijgen die ook urgentie?
Kinderen van 23 jaar en ouder die de afgelopen 5 jaar aaneengesloten staan ingeschreven op het adres van hun ouders, komen in aanmerking voor een semi-stadsvernieuwingsurgentie. Op het moment van de peildatum moeten de inwonende kinderen 23 jaar of ouder zijn.
Mijn woning wordt gerenoveerd, welke mogelijkheden heb ik?
- U verhuist tijdelijk naar een wisselwoning en in de meeste gevallen kunt u na de renovatie terug naar uw gerenoveerde woning. Terugkeren kan niet als de grootte en de indeling van uw woning zo wijzigt dat de woning niet meer overeenkomt met waar u ooit voor getekend heeft. Bijvoorbeeld: u huurt nu een vierkamerwoning en met de renovatie passen we de woning aan en maken er twee woningen van. Of andersom, een tweekamerwoning wordt samengevoegd met een andere woning en er ontstaat zo een veel grotere woning.
- U verhuist op eigen initiatief met behulp van uw stadsvernieuwingsurgentie naar een andere woning buiten de buurt.
- U stroomt, indien beschikbaar, door naar een andere woning binnen uw complex die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.
Mijn woning wordt gesloopt, welke mogelijkheden heb ik?
1. U gebruikt uw stadsvernieuwingsurgentie om definitief naar een andere woning te verhuizen.
2. U verhuist tijdelijk naar een wisselwoning. Na maximaal 8 maanden verhuist u naar een nieuwgebouwde of een gerenoveerde woning in de Van Deysselbuurt.
3. U verhuist naar een woning in een andere buurt. Zodra de nieuwbouw af is, mag u met voorrang reageren op de nieuwbouwwoningen in de Van Deysselbuurt.
4. U verhuist direct naar een nieuwgebouwde woning elders in de buurt. Dat kan alleen als er één beschikbaar is.
Kan ik terugkeren naar de buurt?
Terugkeren in de buurt willen we mogelijk maken voor de huidige bewoners. Of dat voor u ook gaat lukken hangt onder andere af van de planning en wat er op dat moment, het moment waarop u moet verhuizen, beschikbaar is in de buurt. Dus welke gerenoveerde woningen zijn leeg en welke nieuwbouwwoningen zijn klaar en beschikbaar. Het is dus niet mogelijk om een terugkeergarantie te geven. Als het niet mogelijk is om terug te keren naar de nieuwbouw is het misschien een mogelijkheid om terug te keren naar een gerenoveerde woning in de buurt. Ook kunt u met uw stadsvernieuwingsurgentie verhuizen naar een andere woning buiten de buurt.
Ik huur nu een vrije sector woning, maar mijn inkomen is gedaald. Kom ik straks dan wel in aanmerking voor een sv-urgentie?
Op basis van uw huidige inkomen wordt beoordeeld of u een stadsvernieuwingsurgentie krijgt. Dus ook al huurt u nu in de vrije sector, kan het toch zo zijn dat u een stadsvernieuwingsurgentie krijgt, omdat uw inkomen is gedaald.
Ik huur nu een vrije sector woning, maar mijn inkomen is gedaald. Na de renovatie keer ik terug naar mijn huidige woning. Gaat Rochdale de huur voor mij verlagen omdat mijn inkomen gedaald is?
Sociale én vrije sector huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur kunnen in aanmerking komen voor huurverlaging of -bevriezing. Huurbevriezingen worden tegelijk met de jaarlijkse huuraanpassing doorgevoerd. Huurverlaging kan het hele jaar door worden aangevraagd. Of een huishouden in aanmerking komt voor huurverlaging of huurbevriezing hangt af van het aantal personen in het huishouden, het huishoudinkomen en de (netto) huurprijs van de woning. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met een van onze bewonersbegeleiders: Romana Vuijca: 06-30398159 en Silvia Prijden: 06-81292458.
Ik huur een sociale huurwoning, maar mijn inkomen is gestegen. Ik zou nu eigenlijk niet meer in aanmerking komen voor een woning in de sociale huur. Kan ik als mijn woning wordt gerenoveerd evengoed terugkeren?
Ondanks dat uw inkomen eigenlijk te hoog is kunt u in het geval van renovatie in de meeste gevallen wel terugkeren naar uw huidige woning. Dit kan alleen niet als uw huidige woning ingrijpend verandert qua oppervlak en indeling.
Mijn inkomen is de afgelopen jaren omhoog gegaan en ik verdien meer dan € 55.113 per jaar. Wat betekent dat voor mij?
In Amsterdam zijn afspraken gemaakt over inkomensgrenzen bij sociale verhuur. Omdat u meer dan € 55.113 verdient komt u niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dit betekent dus dat u niet kunt reageren op woningen in de sociale huur. Wel kunt u als uw woning wordt gerenoveerd in de meeste gevallen gewoon terugkeren naar uw huidige woning. Ook heeft u recht op de verhuiskostenvergoeding. Als uw woning gesloopt wordt, kunt u mogelijk doorstromen naar een vrije sector woning in de buurt. Het plan is namelijk om ook woningen in de vrije sector toe te voegen in de buurt. Mogelijk dat u daar voor in aanmerking komt. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de planning en de samenstelling van uw huishouden.
'Passend toewijzen', wat is dat eigenlijk?
Woningcorporaties wijzen woningen passend toe. Dit houdt in dat bij de toewijzing van een woning wordt gekeken naar uw inkomen. Zo proberen we te voorkomen dat u te veel huur betaalt. Bij Woningnet kunt u dus alleen reageren op woningen die aansluiten bij uw inkomen.
Wie regelt de wisselwoning?
Tijdens de renovatie moet u vanwege de overlast tijdelijk de woning uit. Rochdale regelt een tijdelijke woning (wisselwoning) voor u.
Waar is de wisselwoning? En is die vergelijkbaar met wat ik nu heb?
We kunnen niet voor iedereen garanderen dat de wisselwoning in uw buurt is. We proberen zoveel mogelijk woningen in de buurt te reserveren als wisselwoning, maar zijn afhankelijk van de opzeggingen van andere huurders van Rochdale.
Wat is de huurprijs van de wisselwoning en is de woning ingericht?
Deze is gelijk aan uw huidige huurprijs en de woningen zijn voorzien van vloerbekleding, raambekleding en lampen.
Hoe staat het met de bewoners die tijdelijk huren?
Bewoners die tijdelijk huren, bijvoorbeeld antikraak, zijn geen huurders van Rochdale. Zij huren via een leegstandsbeheerder. Rochdale heeft dus geen overeenkomst met deze huurders. Ook vallen zij niet onder het sociaal plan. Er kan dus geen beroep worden gedaan op voorzieningen en vergoedingen die onderdeel zijn van het sociaal plan. Voor meer informatie dienen zij contact op te nemen met hun beheerder.
Bedrijfsruimtes, wat gaat daarmee gebeuren?
In juni ontvangen alle huurders van de bedrijfsruimtes een aparte nieuwsbrief met informatie over wat de vernieuwing voor deze groep betekent.
Gaan we straks elektrisch koken?
Vanaf 2040 moeten alle woningen in Amsterdam van het aardgas af. Nieuwbouw wordt sowieso niet meer aangesloten, bij renovatie wordt bekeken hoe uw woning van het gas af kan.